Co to jest
inerały są istotnym składnikiem odżywczym. Ich obecność jest konieczna dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszych organizmów. Niestety organizm ludzki nie jest w stanie sam ich wytworzyć dlatego musimy dostarczać ich wraz z pożywieniem lub suplementować. Stanowią one ok 4 % masy ciała.
Składniki wlewu
- Selen – wchodzi w skład enzymu, który ma działanie przeciwutleniające, uczestniczy w przemianie hormonów tarczycy, zwiększa odporność. Niedobór powoduje zaburzenia rytmu serca i może zwiększać podatność na choroby nowotworowe
- Cynk – składnik wielu enzymów i hormonów m.in. insuliny, tyroksyny, testosteronu. Niezbędny do syntezy białka i kwasów nukleinowych. Obniża poziom złego cholesterolu (LDL) co chroni przed miażdżycą, chorobami serca i nadciśnieniem.
- Jod – składnik hormonów tarczycy, bierze udział w procesach metabolicznych takich jak oddychanie komórkowe i wytwarzanie energii. Odpowiada za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, przysadki mózgowej, mięśni, serca, nerek. Reguluje procesy wzrostu i dojrzewania komórek.
- Chrom – reguluje przemianę materii, normalizuje poziom glukozy we krwi, hamuje napady wilczego głodu i apetyt na słodycze, obniża frakcje złego cholesterolu przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Chrom w połączeniu z właściwą dietą i aktywnością fizyczną ułatwia pozbycie się nadwagi.
- Sód – reguluje równowagę kwasową- zasadową, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe oraz przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych. Zawiaduje gospodarką wodną organizmu, zatrzymując wodę i odpowiada za jej prawidłowe rozmieszczenie w ustroju.
- Potas – pobudza wydzielanie insuliny, uczestnicząc w przemianie węglowodanów i białek. Jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację. Odpowiada za gospodarkę wodna ustroju, kontrolę ciśnienia krwi i pracę nerek.
- Magnez – składnik kości i zębów. Wzmacnia mięśni i koi nerwy- działa antystresowo na układ nerwowy. Uczestniczy w przebiegu wielu szlaków metabolicznych związanych z przemianą białek, kwasów nukleinowych, lipidów i węglowodanów. Wykazuje pozytywny wpływ na krzepnięcie krwi, usprawnia reakcje obronne organizmu, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom cholesterolu, chroniąc przed uszkodzeniem mięśnia sercowego.